Hoe komt condensatie op de binnenzijde van het glas?

Antwoord: Dit gebeurt wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is en de temperatuur van het glasoppervlak aan de binnenkant lager is dan de dauwpuntstemperatuur van de lucht binnen. Dit veroorzaakt het condenseren van waterdamp op het koudere glasoppervlak, bijvoorbeeld in een badkamer.

Hoe zie ik of de condensatie langs buiten op het glas is?

Antwoord: Je kan dit nagaan door aan het glasoppervlak te voelen.

Wat is de reden dat er condensatie op het glas ontstaat?

Antwoord: Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak. Dit kan gebeuren door hoge luchtvochtigheid binnen, temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, en/of onvoldoende ventilatie.

Hoe ontstaan thermische breuken?

Antwoord: Thermische breuken in glas ontstaan door grote temperatuurverschillen over het glasoppervlak. Dit kan gebeuren als een deel van het glas wordt blootgesteld aan intense zonneschijn terwijl een ander deel in de schaduw ligt of bedekt is door een object, zoals gordijnen.

Kan ik mijn garantie aanspreken bij thermische breuken?

Antwoord: Thermische breuken vallen niet onder garantie van de glasproducent, maar deze zijn in de meeste gevallen verzekerd door de persoonlijke brandverzekering van je woning. Contacteer dus zeker je verzekeringsmakelaar.

Hoe kan ik mijn glas het beste onderhouden?

Antwoord: Glas kan het beste onderhouden worden door het regelmatig schoon te maken met een milde zeepoplossing of glasreiniger en een zachte doek of spons. Vermijd schurende materialen die het glas kunnen krassen.

Hoe kalk verwijderen op glas?

Antwoord: Kalkvlekken kunnen worden verwijderd met een oplossing van witte azijn en water. Breng de oplossing aan, laat het even inwerken, en veeg of spoel het daarna schoon. Voor hardnekkige vlekken kan een niet-schurend reinigingsmiddel nodig zijn. Wees alert dat het product niet bijtend is.

Hoe weet ik of de coating langs de juiste zijde geplaatst werd?

Antwoord: Als je dubbel of triple glas hebt, dan is het belangrijk dat de lagen met isolerende gassen of coatings correct georiƫnteerd zijn. Een professional kan dit beoordelen door te kijken naar de positie van de coatings of de spacers tussen de glaslagen. Vraag dit dus zeker na bij plaatsing door je schrijnwerker of architect.

Zegt de positie van het glas-ID iets over de positie van het glas dat geplaatst werd?

Antwoord: De positie van het Glas-ID geeft je geen informatie of het glas goed geplaatst werd. Wel kan je aan de hand van het glas-ID meer informatie opzoeken over de samenstelling van je glas, de productiedatum en de afmetingen. Neem een kijkje op: www.glassid.eu

Wat is de impact van glas en ramen op EPC waarden?

Antwoord: Het verbeteren van glas en ramen naar hoogrendementsvarianten kan de EPC-waarde van een woning significant verlagen door het verminderen van warmteverlies en het energieverbruik. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn door het combineren van premies en andere energiebesparende maatregelen.