Warmte is een essentieel comfort in je woning dat sterk wordt beïnvloed door de juiste glaskeuze. De voordelen van glas dat warmte bewaart zijn drieledig.

Lagere energiekosten: Isolerende beglazing, zorgt ervoor dat de warmte in je huis behouden blijft, waardoor je energieverbruik wordt verminderd.

Milieuvriendelijk: Een lager energieverbruik betekent ook minder belasting op het klimaat en vermindering van CO2-uitstoot.

Comfortabel binnenklimaat: Met glas dat warmte binnen houdt, ervaar je nooit dat onaangename koude gevoel wanneer je naast het raam zit.

Bij Sprimoglass zijn we trots op onze rol als pioniers op het gebied van warmte-isolerend glas. Als eerste hebben we de UG-waarde van 1.0 als standaard gehanteerd, waardoor België vandaag de dag een koploper is op het gebied van isolerend glas.

Hoe werkt (drie)dubbel glas?

Dubbel en driedubbel glas zorgen beide voor meer gezelligheid binnen door hun isolerende eigenschappen. Ze zijn ontworpen om betere thermische isolatie te bieden in vergelijking met enkel glas. We leggen kort uit hoe dit soort beglazing precies werkt.

Dubbel glas bestaat uit twee glaspanelen die met elkaar zijn verbonden door een luchtdichte ruimte, ook wel de spouw genoemd. De spouw is gevuld met droge lucht of een isolerend gas, zoals argon of krypton. Deze spouw fungeert als de isolerende laag, waardoor warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenkant van het glas wordt beperkt. Dit resulteert in betere thermische isolatie en minder warmteverlies. Dubbel glas is de standaard in België.

Driedubbel glas volgt hetzelfde principe als dubbel glas, maar in plaats van twee glaspanelen, bestaat het uit drie glaspanelen met twee spouwen ertussen. De extra glaslaag en spouw zorgen voor extra thermische isolatie, waardoor driedubbel glas een nog hogere isolatiewaarde heeft dan dubbel glas.

Zowel dubbel als driedubbel glas verminderen warmteoverdracht door convectie (luchtcirculatie) en geleiding (directe overdracht tussen materialen) te verminderen. De isolerende luchtruimte of gasvulling in de spouw fungeert als een barrière voor warmte, waardoor het glas efficiënter isoleert en het comfort in huis verbetert.

chevron right

Hoe kies ik het beste glas om mijn warmte te behouden?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te investeren in het allerbeste glas, is het belangrijk om de kosten en baten zorgvuldig af te wegen. Soms kan het zinvoller zijn om eerst voor andere isolatiemaatregelen te kiezen voordat je investeert in het duurste glas. Het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen de isolatie van de woning als geheel en het glas dat je kiest. Zo behaal je de beste resultaten voor energie-efficiëntie en comfort. Als vuistregel kan je stellen dat het juiste dubbel glas de meeste noden kan dekken, en dat driedubbel glas enkel nodig is bij passief huizen.

warmth- a couple kissing & enjoying their warm, cosy home

Welk thermisch isolerend glas past het best bij jouw project?

Deze tabel geeft je een overzicht van het minst isolerende glas (met een hogere Ug waarde) tot het meest isolerende glas (met een lagere Ug waarde).

Opgelet!

Plaats je bij een nieuwbouw of renovatie superisolerend glas, dan heb je vaak recht op een premie!

warmth- Icon of a tree, double glazing anno 2000
 • Ug: 1.4
 • Dubbel glas anno 2000
warmth-Icon af a tree without leaves, Basic double glazing
 • Ug: 1.1
 • Standaard dubbel glas
 • Minimum norm voor premie
warmth- Icon of a tree, Standard double glazing at Sprimoglass
 • Ug: 1.0
 • Standaard dubbel glas bij Sprimoglass
warmth- Icon of a tree, triple glazing
 • Ug: 0.6
 • Driedubbelglas
warmth- Icon of a palm tree
 • Ug: 0.5
 • Ideaal voor passiefwoning

Hoe meet je de warmte isolatie?

De Ug-waarde is een maatstaf voor warmte-isolatie die wordt gebruikt bij glas. Het staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt en geeft aan hoe goed een glasproduct warmte kan vasthouden. Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter de isolatie prestaties van het glas.

De Ug-waarde wordt uitgedrukt in W/(m²·K), wat aangeeft hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door het glas wordt doorgelaten. Met andere woorden, het geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het glas. Een lagere Ug-waarde betekent dat er minder warmteverlies is en dat het glas dus beter isoleert.

Let op de verschillende elementen van je raam.

Bij Sprimoglass streven we naar hoogwaardige isolatieglas producten met een lage Ug-waarde, tot zelfs 0.5, om optimale energie-efficiëntie en warmtecomfort te garanderen. Het kiezen van glas met een lage Ug-waarde kan helpen om energiekosten te verlagen.

Er bestaan speciale “Warm Edge” afstandhouders in isolerend materiaal dat we tussen de ruiten kunnen aanbrengen. Vraag ook zeker aan je schrijnwerker wat de eigenschappen zijn van de profielen van je ramen. Die zorgen beide voor minder warmteverlies en verhelpen het koudegevoel. Hou daar dus zeker rekening mee als je je budgetten opmaakt.

Technische informatie

Download hier meer technische informatie over het comfortpunt warmte.

warmth testimonial- Christine with her 2 daughters

Ik kan mijn dochters een gezellig en warm nest bieden.

Afscheid nemen van mijn ouderlijk huis… dat kon ik niet. Maar het is een oud huis met nog enkel glas, waardoor het in de winter altijd ijskoud was. Maar nu is het echt een wereld van verschil! Dankzij de nieuwe ramen met driedubbele isolerende beglazing blijft ons huis nu lekker warm, zelfs op de koudste dagen van het jaar. Ik kan mijn dochters een gezellig en warm nest bieden zonder me zorgen te maken over de energiekosten. In feite zijn mijn energierekeningen nu veel lager, wat me echt helpt als alleenstaande moeder met een beperkt budget. Het heeft mijn leven en dat van mijn dochters zoveel comfortabeler gemaakt.

Christine Marckx Alleenstaande moeder

In de winter maken we ons geen zorgen meer over hoge verwarmingskosten.

Het verschil is enorm: afgelopen winter was het lekker gezellig in huis, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over hoge verwarmingrekeningen. Zoals een gepensioneerd leerkracht wiskunde zou zeggen, de balans tussen warmte en kosten is perfect in evenwicht. Dankzij de nieuwe beglazing hebben we dit jaar een feestelijke winter gehad.

Marc Ponnet Renovatie appartement

Projecten