Veiligheidsglas draagt bij aan een gevoel van gemoedsrust, comfort en bescherming. Door te kiezen voor veiligheidsglas, zoals gehard glas of gelaagd glas, kun je de veiligheid in je woning immers aanzienlijk verbeteren.

Veiligheidsglas is speciaal ontworpen om sterker en duurzamer te zijn dan standaard glas. Het heeft eigenschappen die het risico op verwondingen bij glasbreuk verminderen en inbraakpogingen bemoeilijken. Het garandeert dus enerzijds de veiligheid van personen, en anderzijds de veiligheid van gebouwen, materieel of bezittingen.

Gehard vs Gelaagd

Gehard glas: is thermisch behandeld om de sterkte te vergroten. Je kent het van in je auto: de zijruiten zijn steeds gehard glas. Wanneer het breekt, valt het uiteen in kleine, onscherpe stukjes, waardoor het risico op ernstige snijwonden wordt verminderd. Dit maakt het bijvoorbeeld ideaal voor glazen deuren, douche-afsluitingen en tafelbladen.

Gelaagd glas: bestaat uit meerdere lagen glas met een speciale tussenlaag van kunststof ertussen. Dit zorgt ervoor dat het glas bij breuk bijeen wordt gehouden door de tussenlaag, waardoor het moeilijker is om erdoorheen te breken. Ook dat ken je van de auto, waar de voorruit steeds gelaagd glas is. Gelaagd glas biedt ook extra voordelen, zoals geluidsisolatie en bescherming tegen UV-straling.

In België wordt voor gebouwen bijna uitsluitend voor gelaagd glas gekozen. Dit omwille van de vele bijkomende voordelen die de tussenlagen bieden.

chevron right

Ken je PVB?

Polyvinylbutyral (PVB) is een kunststoflaag die tussen twee glaspanelen onder hitte en druk wordt geperst. Tijdens dit proces wordt de PVB-tussenlaag optisch helder en verbindt deze de twee glasplaten. Wanneer ze eenmaal zijn afgedicht, gedraagt de "glas-sandwich" (oftewel laminaat) zich als een enkele eenheid en ziet het eruit als normaal glas. De polymeer tussenlaag van PVB is sterk en flexibel, waardoor scheuren niet van de ene naar de andere zijde van het laminaat kunnen doordringen.

Safety- A crack in glass

Welk veiligheidsglas past het best bij jouw project?

Opgelet!

Welk veiligheidsglas past het best bij jouw project?

Safety-Icon of a window with safety glass/Laminated or tempered glass
  • Gelaagd of gehard glas
Safety-Icon of a window with broken glass
  • Float glas

Breken en vallen

Veiligheidsglas is essentieel om risicos te verminderen wanneer iemand door het glas kan vallen. Constructies zoals balustrades en ramen die lager dan 90 cm van de grond starten, zijn wettelijk verplicht uit veiligheidsglas bestaan.

Het principe is relatief eenvoudig. Wanneer iemand door het glas valt, of iets raakt het glas waardoor het breekt, zal het gehard glas in duizenden kleine, minder gevaarlijke stukjes uiteenvallen. Ofwel zal het gelaagd glas aan elkaar blijven kleven, waardoor ze niet als scherpe messen naar beneden vallen. Zowel gehard glas als gelaagd glas zorgen ervoor dat in het geval van een breuk de kans op letsel door glasscherven wordt geminimaliseerd, wat een belangrijke overweging is voor de veiligheid van bewoners en gebruikers van gebouwen.

Inbraak veilig

Gelaagd glas biedt een voordeel dat gehard glas niet heeft: het maakt inbreken moeilijker. Het aantal lagen folie in veiligheidsglas heeft een invloed op de vertragingstijd die een inbreker nodig heeft om door het glas te komen. Deze vertragingstijd wordt soms uitgedrukt in het aantal uren dat een inbreker nodig heeft om het glas te doorbreken.

Met elke extra laag folie wordt de weerstand tegen inbraak verhoogd en wordt het moeilijker en tijdrovender voor een inbreker om het glas te doorbreken. Het lamineren van meerdere lagen folie tussen de glaspanelen versterkt de structuur van het glas en vergroot de algehele sterkte.

De exacte tijd dat een inbreker nodig heeft om door het glas te geraken, kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. De dikte en samenstelling van het glas, de gebruikte inbraakmethoden en het gereedschap dat wordt gebruikt spelen allemaal een invloed. Natuurlijk is geen enkel glas 100% inbraak veilig, maar het gebruik van meerdere lagen folie kan de vertragingstijd aanzienlijk verhogen en een afschrikkend effect hebben op inbrekers.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een glas professional om het meest geschikte veiligheidsglas te selecteren op basis van jouw specifieke beveiligings behoeften en omstandigheden. Maak het daarbij niet te gek: Sprimoglass kan je glas kogelvrij maken, maar gelukkig is dat zelden een echte behoefte.

Technische informatie

Download hier meer technische informatie over het comfortpunt veiligheid.

Veiligheidsglas werkt dus ook van binnen naar buiten.

Als bankdirecteur is de veiligheid van onze medewerkers en klanten onze hoogste prioriteit. Daarom hebben we gekozen voor kogelvrij glas van hoge kwaliteit. Ik hoop natuurlijk dat we de kwaliteit nooit zullen kunnen testen, maar de expertise van Sprimoglass staat garant voor de hoogste beveiligingsnormen. Bedankt voor de gemoedsrust die jullie ons hebben gegeven."

Alexander Van der Meer Bankdirecteur
Safety testimonial- Didier D'Haene smiling behind his desk

Samen bekeken we alle details en kwamen zo tot een specifiek veiligheidsglas voor onze site.

De samenwerking tussen ons onderzoekscentrum en Sprimoglass verliep zeer productief. Het gedetailleerde onderzoek en de nauwe samenwerking hebben geleid tot de implementatie van specifieke veiligheidsbeglazing voor inbraak- en inslagbeveiliging op onze bedrijfssite. De beglazing is van hoge kwaliteit en voldoet aan alle veiligheidseisen. Sprimoglass was professioneel en efficiënt in hun aanpak, waardoor de implementatie van dit secuur project soepel verliep.

Didier D’Haene CEO

Projecten

Particulier - Malmedy

Dit project laat perfect zien hoe de juiste mix van comfortpunten, kleurbescherming, veiligheid en koelte heeft bijgedragen aan dit prachtige resultaat.