Woon je dicht bij een overweg? Maken je buren vaak lawaai of hoor je de vliegtuigen opstijgen? Dat zijn alvast drie goede redenen om voor akoestisch glas te kiezen.

Stilte en rust hebben een directe positieve impact op je levenskwaliteit. Door minder geluidsoverlast geniet je van een betere nachtrust. Zo kan je je beter concentreren en ben je productiever overdag. Kiezen voor stilte is dus een goede zaak voor je gezondheid!

Hoe werkt akoestisch glas?

Elk soort glas zorgt voor een zekere akoestische isolatie. Bepaalde typen staan echter garant voor een aanzienlijk betere geluiddemping. Drie belangrijke factoren dragen bij aan geluidsisolatie:

Dikte van het glas: Dikker glas en het aantal lagen beglazing (dubbel of driedubbel) verminderen de geluidsdoorgang. Het houdt een bepaalde hoeveelheid decibels tegen die door het glas gaan. Vanzelfsprekend heeft driedubbel glas een grotere impact dan dubbel glas.

Asymmetrie van het glas: Het kiezen van verschillende diktes voor het buitenste en binnenste glas heeft een aanzienlijke invloed op geluidsabsorptie. Door de juiste combinatie te kiezen, kan akoestische verbetering worden bereikt.

Folie’s en coatings: Er zijn speciale coatings beschikbaar die op het glas kunnen worden aangebracht om de geluidsisolatie te verbeteren. Deze coatings helpen om geluidsgolven te absorberen en te verminderen. Ook folie’s (meestal een PVB-folie, of polyvinylbutyral) die tussen de glasplaten wordt geplaatst, spelen een grote rol bij geluidsisolatie. Het vermindert de geluidsoverdracht aanzienlijk. Bovendien heeft deze folie, naast akoestische voordelen, ook een onbedoeld voordeel op het gebied van veiligheid. Het maakt het inbrekers moeilijk om in te breken en zorgt ervoor dat het glas bij breuk minder gevaarlijk is.

chevron right

Stilte in jouw leefruimte: Het samenspel van diverse elementen

Het is echter belangrijk op te merken dat andere factoren ook een rol spelen bij het waarborgen van stilte. De zwakste schakel bepaalt het uiteindelijke geluidscomfort.

Bij het streven naar stilte moet je rekening houden met aspecten zoals raamkozijnen, muren, deuren en ventilatiesystemen, aangezien deze allemaal invloed hebben op de geluidsoverdracht. Een holistische benadering waarbij al deze aspecten worden overwogen, zorgt voor de optimale bescherming van stilte in je leefomgeving.

Welk akoestisch glas past het best bij jou?

Deze tabel geeft je een overzicht van het minst akoestische glas (links) tot het meest akoestische glas (rechts). Hoe minder decibels, hoe stiller je woning.

Opgelet!

De meerkost van akoestisch glas is gemiddeld minder dan 1% van je totale ramen kost.

Silence-Icon of trees on a hill, No attenuation
  • Geen demping
  • Ideaal voor rustige omgevingen
Silence-Icon of someone speaking, Minimal attenuation
  • Minimale demping
  • db-vermindering: ±32
  • Dubbele, symmetrische glasplaten
Silence-Icon of a truck, light noticeable attenuation
  • Lichte merkbare demping
  • db-vermindering: ±36
  • Dubbele, asymmetrische glasplaten
Silence-Icon of thunder and lightning, Good attenuation
  • Goede demping
  • db-vermindering: ±38
  • Dubbel glas + folie
Silence-Icon of a rocket taking off, spectacular attenuation
  • Spectaculaire demping
  • db-vermindering: ±42
  • Dubbel glas + akoestische folie

Wat zijn decibels?

Decibels (afgekort als dB) zijn een maateenheid om de intensiteit van geluid of geluidsniveaus te meten. Geluid wordt veroorzaakt door trillingen in de lucht en wordt gemeten op een schaal van decibels. Het menselijk gehoor is gevoelig voor een breed bereik van geluidsniveaus, van zeer zachte geluiden tot extreem luide geluiden. De schaal van decibels is logaritmisch, wat betekent dat elke toename van 10 dB overeenkomt met een tien keer grotere intensiteit van het geluid. Bijvoorbeeld, een geluid van 70 dB is tien keer intenser dan een geluid van 60 dB.

De keuze van het juiste glas kan helpen bij het verminderen van geluidsniveaus, maar het is belangrijk om op te merken dat geluidsisolatie beperkt is tot bepaalde frequenties. Geluidsisolerend glas kan effectief zijn in het verminderen van geluidsoverdracht in het midden- en hoogfrequentiebereik, zoals verkeerslawaai of stemmen. Het kan echter minder effectief zijn in het dempen van lage frequenties, zoals de trillingen die worden veroorzaakt door een zware vrachtwagen die voorbij rijdt. Deze lage frequenties worden meer ‘gevoeld’ dan gehoord.

Technische informatie

Download hier meer technische informatie over het comfortpunt stilte.

Silence testimonial- Anna murowski smiling

Het lijkt echt alsof er geen auto’s meer in de straat rijden.

We hebben met alle bewoners van ons appartementsgebouw beslist nieuwe ramen te laten plaatsen. Wij wonen aan de straatzijde op de eerste verdieping. Op aanraden van de glasplaatser hebben we overal geluidswerende beglazing gekozen, en ik garandeer u: het doet z’n werk. Vroeger kon je zowat iedere auto horen op straat, en nu lijkt het alsof er geen auto’s meer in de straat rijden. Het glas is niet dikker dan het vorige en past zelfs in het oude schrijnwerk.

Anna Murowski Renovatie appartement aan straatkant
Silence testimonial- jan Meylandt smiling behind his desk

In moderne werkomgevingen is een rustige en stille sfeer van groot belang voor de gezondheid en productiviteit van werknemers.

Als architect met een specialisatie in kantoorinrichting ben ik overtuigd van de voordelen van geluidsisolerende beglazing. In moderne werkomgevingen is een rustige en stille sfeer van groot belang voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. Geluidsisolerende beglazing kan een cruciale rol spelen bij het creëren van deze omgeving. Drukke straatgeluiden van buitenaf, maar ook gesprekken van binnenuit kunnen gedempt worden.

Jan Meylandt Architect

Projecten