Iedereen kent het principe van een serre. Zon achter glas zorgt voor hitte. Maar, voor bijvoorbeeld je veranda of je slaapkamer met dakraam is dat natuurlijk niet de bedoeling. In je huis wil je namelijk geen oververhitting.
Oververhitting is een zeer actueel thema geworden. Glas wordt steeds vaker gebruikt in moderne gebouwen en de algehele isolatie van gebouwen is sterk verbeterd, waardoor het risico op oververhitting groter wordt. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met zonwering, zoals bijvoorbeeld zonwerend glas, zonweringsystemen of luifels, om oververhitting te voorkomen en een koel en comfortabel binnenklimaat te behouden.
Door het gebruik van zonwerend glas kan het binnenklimaat van een gebouw worden verbeterd, doordat de warmteoverdracht van buiten naar binnen wordt beperkt. Dit helpt bij het verminderen van de behoefte aan airconditioning en het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur. Bovendien beschermt zonwerend glas ook tegen schadelijke UV-straling, waardoor verkleuring van meubels en interieurmaterialen wordt verminderd.
Het is belangrijk op te merken dat de specifieke werking en prestaties van zonwerend glas afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de samenstelling en coating van het glas. Win daarom best advies in bij een glasexpert om het meest geschikte zonwerende glas voor jouw specifieke behoeften te selecteren.
Zonwerend glas is speciaal ontworpen om overmatige warmte en hinderlijke zonnestraling te verminderen. Het werkt door het beheersen van de hoeveelheid zonne-energie die het glas doorlaat. Hier zijn twee technieken werkzaam:
Reflectie: Zonwerend glas bevat een dunne, onzichtbare metaal- of metaaloxidecoating op het glasoppervlak. Deze coating helpt bij het reflecteren van een deel van de zonnestraling, waardoor de hoeveelheid warmte die door het glas naar binnen komt, wordt verminderd.
Absorptie: Zonwerend glas kan ook een eigenschap hebben waarbij het een deel van de zonnestraling absorbeert en omzet in warmte. Dit helpt bij het verminderen van de hoeveelheid zonne-energie die de ruimte binnenkomt.
Lichttoetredingsfactor (LTA) en Zontoetredingsfactor (ZTA) zijn twee belangrijke factoren die worden gebruikt bij het beoordelen van de prestaties van glas met betrekking tot zonlicht.
De LTA geeft aan hoeveel natuurlijk daglicht door het glas wordt doorgelaten. Ook dit wordt uitgedrukt als een percentage en varieert van 0 tot 1. Hoe hoger de LTA-waarde, hoe meer daglicht er door het glas wordt doorgelaten. Een hogere LTA kan resulteren in ruimtes met voldoende natuurlijk licht, waardoor het gebruik van kunstmatige verlichting kan worden verminderd. Het optimaliseren van de LTA-waarde is belangrijk voor visueel comfort en het bevorderen van een aangename leefomgeving.
De ZTA geeft aan hoeveel zonne-energie (in de vorm van warmte) door het glas wordt doorgelaten. Het wordt uitgedrukt als een percentage en varieert van 0 tot 1. Hoe hoger de ZTA-waarde, hoe meer zonne-energie er door het glas wordt doorgelaten. Een hogere ZTA kan leiden tot oververhitting van het interieur, met name tijdens zonnige periodes of in warme klimaten. Bij het streven naar energie-efficiënte en comfortabele gebouwen is het belangrijk om glas met een geschikte ZTA-waarde te kiezen om overmatige warmtetoetreding te voorkomen.
Overdag weerkaatst zonwerende beglazing de zon en houdt de warmte dus buiten. Dit betekent ook dat je gemakkelijk van binnen naar buiten kunnen kijken, terwijl omgekeerd, van buiten naar binnen het zicht wordt belemmerd. Deze folie werkt wel in twee richtingen! Dus 's avonds of 's nachts keert het spiegeleffect zich om en lijken je ramen binnen op spiegels en kunnen mensen eenvoudig binnenkijken.
Dakvensters hebben unieke uitdagingen. Deze worden gedurende een groot deel van de dag aan direct zonlicht blootgesteld. Wat nog meer kan leiden tot overmatige toetreding van warmte en mogelijke oververhitting van de binnenruimte.
Bij het kiezen van glas voor dakvensters moet niet alleen de ZTA (Zontoetredingsfactor) worden beperkt om warmteoverdracht te verminderen, maar ook de LTA (Lichttoetredingsfactor) worden beheerst. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen het minimaliseren van de warmteoverdracht en het behouden van voldoende natuurlijk lichtinval.
Om de optimale beglazing voor dakvensters te vinden, is het sterk aanbevolen om in gesprek te gaan met een glasprofessional of glasplaatser. Deze experts hebben diepgaande kennis van de specifieke eisen en technische aspecten van glas in dakvensters. Ze kunnen je adviseren over de juiste glaskeuze, coatings en andere parameters die nodig zijn om het gewenste comfortniveau en de gewenste energie-efficiëntie te bereiken.
Download hier meer technische informatie over het comfortpunt koelte.