Iedereen kent het principe van een serre. Zon achter glas zorgt voor hitte. Maar, voor bijvoorbeeld je veranda of je slaapkamer met dakraam is dat natuurlijk niet de bedoeling. In je huis wil je namelijk geen oververhitting.

Oververhitting is een zeer actueel thema geworden. Glas wordt steeds vaker gebruikt in moderne gebouwen en de algehele isolatie van gebouwen is sterk verbeterd, waardoor het risico op oververhitting groter wordt. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met zonwering, zoals bijvoorbeeld zonwerend glas, zonweringsystemen of luifels, om oververhitting te voorkomen en een koel en comfortabel binnenklimaat te behouden.

Zonwerend glas

Door het gebruik van zonwerend glas kan het binnenklimaat van een gebouw worden verbeterd, doordat de warmteoverdracht van buiten naar binnen wordt beperkt. Dit helpt bij het verminderen van de behoefte aan airconditioning en het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur. Bovendien beschermt zonwerend glas ook tegen schadelijke UV-straling, waardoor verkleuring van meubels en interieurmaterialen wordt verminderd.
Het is belangrijk op te merken dat de specifieke werking en prestaties van zonwerend glas afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de samenstelling en coating van het glas. Win daarom best advies in bij een glasexpert om het meest geschikte zonwerende glas voor jouw specifieke behoeften te selecteren.

chevron right

Hoe werkt zonwerend glas?

Zonwerend glas is speciaal ontworpen om overmatige warmte en hinderlijke zonnestraling te verminderen. Het werkt door het beheersen van de hoeveelheid zonne-energie die het glas doorlaat. Hier zijn twee technieken werkzaam:

Reflectie: Zonwerend glas bevat een dunne, onzichtbare metaal- of metaaloxidecoating op het glasoppervlak. Deze coating helpt bij het reflecteren van een deel van de zonnestraling, waardoor de hoeveelheid warmte die door het glas naar binnen komt, wordt verminderd.

Absorptie: Zonwerend glas kan ook een eigenschap hebben waarbij het een deel van de zonnestraling absorbeert en omzet in warmte. Dit helpt bij het verminderen van de hoeveelheid zonne-energie die de ruimte binnenkomt.

Welk zonwerend glas past het best bij jouw project?

Afhankelijk van de oriëntatie van je raam kies je voor specifieke kenmerken. Deze tabel geeft je een overzicht van het minst zonwerende glas (links) tot het meest zonwerende glas (rechts) met de bijhorende kenmerken.

Opgelet!

Spreek zeker over de oriëntatie van de ramen die je wilt vervangen of installeren met je vakman. Dit zorgt enkel voor meer comfort.

cool-Icon of an bikini
 • LTA: 80
 • ZTA: 60
 • Aanbevolen voor noordgevels
cool- Icon of a tanktop, Standard Sprimoglass solar control glass
 • LTA: 72
 • ZTA: 38
 • Standaard zonwerend glas bij Sprimoglass
cool-Icon of a t-shirt
 • LTA:60
 • ZTA: 29
 • Aanbevolen voor zuidgevels
cool-Icon of a hoodie
 • LTA: 52
 • ZTA: 28
 • Aanbevolen voor veranda's
cool- Icon of a coat
 • LTA: 44
 • ZTA: 27
 • Aanbevolen voor dakvensters

Zonlicht en glas: Ontdek LTA en ZTA!

Lichttoetredingsfactor (LTA) en Zontoetredingsfactor (ZTA) zijn twee belangrijke factoren die worden gebruikt bij het beoordelen van de prestaties van glas met betrekking tot zonlicht.

De LTA geeft aan hoeveel natuurlijk daglicht door het glas wordt doorgelaten. Ook dit wordt uitgedrukt als een percentage en varieert van 0 tot 1. Hoe hoger de LTA-waarde, hoe meer daglicht er door het glas wordt doorgelaten. Een hogere LTA kan resulteren in ruimtes met voldoende natuurlijk licht, waardoor het gebruik van kunstmatige verlichting kan worden verminderd. Het optimaliseren van de LTA-waarde is belangrijk voor visueel comfort en het bevorderen van een aangename leefomgeving.

De ZTA geeft aan hoeveel zonne-energie (in de vorm van warmte) door het glas wordt doorgelaten. Het wordt uitgedrukt als een percentage en varieert van 0 tot 1. Hoe hoger de ZTA-waarde, hoe meer zonne-energie er door het glas wordt doorgelaten. Een hogere ZTA kan leiden tot oververhitting van het interieur, met name tijdens zonnige periodes of in warme klimaten. Bij het streven naar energie-efficiënte en comfortabele gebouwen is het belangrijk om glas met een geschikte ZTA-waarde te kiezen om overmatige warmtetoetreding te voorkomen.

Zonwerende Beglazing: Geniet van het uitzicht, blijf koel!

Overdag weerkaatst zonwerende beglazing de zon en houdt de warmte dus buiten. Dit betekent ook dat je gemakkelijk van binnen naar buiten kunnen kijken, terwijl omgekeerd, van buiten naar binnen het zicht wordt belemmerd. Deze folie werkt wel in twee richtingen! Dus 's avonds of 's nachts keert het spiegeleffect zich om en lijken je ramen binnen op spiegels en kunnen mensen eenvoudig binnenkijken.
Dakvensters hebben unieke uitdagingen. Deze worden gedurende een groot deel van de dag aan direct zonlicht blootgesteld. Wat nog meer kan leiden tot overmatige toetreding van warmte en mogelijke oververhitting van de binnenruimte.

Bij het kiezen van glas voor dakvensters moet niet alleen de ZTA (Zontoetredingsfactor) worden beperkt om warmteoverdracht te verminderen, maar ook de LTA (Lichttoetredingsfactor) worden beheerst. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen het minimaliseren van de warmteoverdracht en het behouden van voldoende natuurlijk lichtinval.
Om de optimale beglazing voor dakvensters te vinden, is het sterk aanbevolen om in gesprek te gaan met een glasprofessional of glasplaatser. Deze experts hebben diepgaande kennis van de specifieke eisen en technische aspecten van glas in dakvensters. Ze kunnen je adviseren over de juiste glaskeuze, coatings en andere parameters die nodig zijn om het gewenste comfortniveau en de gewenste energie-efficiëntie te bereiken.

Technische informatie

Download hier meer technische informatie over het comfortpunt koelte.

cool testimonial- Sanne & Niki sitting on the couch

Niets is zo aangenaam als ‘s avonds in een frisse slaapkamer stappen.

Wij zijn zo blij dat we toch voor zonwerend glas hebben gekozen in onze slaapkamers aan de zuidoostkant van onze woning. We konden eerder de slaapkamer niet in tijdens de warme zomerdagen, omdat de hitte en het felle zonlicht het gewoonweg ondraaglijk maakten. Maar sinds we het zonwerend glas hebben laten plaatsen, blijft die koel en fris, ondanks de intense hitte buiten. Verrassend waren ook de andere voordelen van het zonwerend glas. Het vermindert het verblinden van de zon, zorgt voor minder schittering op het tv-scherm als we ‘s middags willen Netflixen.

Sanne & Niki Woning in Kessel-lo
Cool testimonial- Geert& Joke smiling and hugging in front go their house

Op warme zomerdagen warmt ons huis écht minder snel op.

Wij zijn zeer tevreden over het zonwerend glas in onze nieuwe BEN-woning. We merken écht een verschil, waardoor we veel minder energie verspillen aan de passieve koeling. Bovendien heb ik gemerkt dat ik minder last heb van verblinding door de zon, wat ervoor zorgt dat ik aangenamer in mijn huis kan verblijven. Echt een aanrader voor wie een BEN-woning bezit.

Geert & Joke Eigenaars BEN-woning ( bouwjaar 2020)

Projecten

Particulier - Malmedy

Dit project laat perfect zien hoe de juiste mix van comfortpunten, kleurbescherming, veiligheid en koelte heeft bijgedragen aan dit prachtige resultaat.