Inhoud

Maak kennis met Heritage, het monumentenglas van Sprimoglass. U krijgt op die manier een unieke combinatie: monumentenglas met een oorspronkelijk uitzicht dat tegelijk ook voldoet aan al uw eisen op het vlak van esthetiek en tegelijk ook aan de hedendaagse eisen op het vlak van akoestiek, isolatie en veiligheid.

Glas vroeger en nu

Van ambacht...tot industrieel proces.

Tot 1920
Glas maken, een pure ambacht, en dat al gedurende eeuwen. Het glas uit de periode tot begin 20e eeuw wordt ook vandaag nog op ambachtelijke wijze geproduceerd. Mond geblazen glazen cilinders worden opengesneden en platgedrukt om vlak glaste bekomen. Ook werd er destijds vaak glas geproduceerd via een gietproces, waarbij aan het glas de gewenste dikte en structuur werd meegegeven. Het vergde de ambachtslui bijzonder veel geduld en oefening om de kunst van het glasblazen of het gieten van glas tot in de perfectie te beheersen.

Tussen 1920 en 1960
Aan het begin van de 20e eeuw maakte de wereld kennis met het allereerste industriële glas. Een ontwikkeling die in België tot stand kwam. Émile Fourcault introduceerde het trekken van glas. Bij dit Fourcault-procedé werd de gesmolten glasmassa verticaal omhooggetrokken en aan een gecontroleerd koelproces onderworpen. Dit type glas staat bekend om zijn zichtbare strepen in de trekrichting van het glas.

Vanaf 1960
Het moderne float procedé heeft nagenoeg alle andere productietechnieken van de markt verdrongen. Het gevolg daarvan is een uiterst beperkte keuze aan glassoorten die in aanmerking komen voor restauratiedoeleinden. Daarom zijn we genoodzaakt om zelf alternatieven te ontwikkelen, met als doel de oudere, ambachtelijke glassoorten zo goed mogelijk te benaderen.

De uitdagingen van vandaag

Tijden en processen veranderen, maar ook de spelregels. De grootste uitdaging van vandaag? Voldoen aan de moderne eisen op vlak van thermische isolatie zonder afbreuk te doen aan het authentieke karakter van het glas én het gebouw. U wilt namelijk dat het volledige plaatje klopt. Zowel uw schrijnwerk, uw gevel als uw glas dragen bij tot de gewenste uitstraling, zonder compromissen te sluiten.

Om beide werelden met elkaar te verzoenen, is technische expertise op vlak van ontwerp, glasverwerking en uitvoering op de werf cruciaal. Net daar maken wij met Sprimoglass het verschil. Iedere schakel is bij ons even belangrijk. We brengen uw project oplossingsgericht en in nauw overleg tot een goed einde.

Vertrouw ons uw project toe
Als marktleider monumentenglas in België blijft Sprimoglass inzetten op verdere product-ontwikkeling en oplossingen op maat. Dit als onderdeel van onze strategische groei.

Wat is de ideale glassoort?

Ons werk begint bij het kiezen van het juiste type glas. Hiervoor kijken we naar de volledige context van het gebouw, inclusief zijn toekomstige functie. Of naar het bestaande glas dat gedeeltelijk of volledig vervangen mag worden. Dit alles bepaalt welke glassoort of combinatie van verschillende glassoorten het meest aangewezen is.

Alle hoofden snel bij elkaar
Een project heeft de grootste kans op slagen als alle partijen in een vroeg stadium samen rond de tafel gaan zitten. Hier streven we naar bij de start van ieder nieuw project. Vakmanschap, teamwork en uitgebreid overleg vormen onze drie sleutels tot een succesvolle samenwerking.

Uitvoering en technieken

Alle expertise onder één dak Met Sprimoglass staat een partij aan uw zijde die uw project van begin tot eind in handen neemt. Met een glasheldere communicatie doorheen het hele traject. Dit doen we vanop twee locaties, in Luik en in Hasselt. Van advies over uitwerking tot de uiteindelijke plaatsing, ons team van specialisten brengt alles tot een goed eind. Zij beheersen alle uitvoeringen en technieken tot in de puntjes.

Uitvoeringen en technieken Elke gekozen glassoort verwerken we tot de gewenste vorm. Mono, Safe of Iso, elke uitvoering heeft zijn eigen niveau van thermische isolatie en zijn unieke specificiteiten. Ontdek ze hieronder.

Mono Enkel glas Ultradun, maar authentiek. Dit enkel glas versnijden we op maat. Daarnaast zijn enkele glassoorten op plateau verkrijgbaar. Dit betekent dat u het glas zelf versnijdt, op de werf of in uw atelier. We kunnen dit glas voorzien van de nodige afrondingen, hoeken of uitsparingen.

Safe Gelaagd glas Bij Sprimoglass zijn we meesters in het lagen van figuurglas tot speciale glaslaminaten. Hoe werkt lagen? Tegen het gewenste glas brengen we een tweede glasplaat aan, die verbonden worden door een folie. Op deze manier voegen we extra eigenschappen toe aan het glas. Lagen maakt glas doorvalveilig, maar ook zonwerend, geluidsisolerend en uv-werend behoren tot de opties. Zelfs brand-, inbraak- of kogelwerendheid behoren tot de opties. Bovendien is het mogelijk om meerdere extra functionaliteiten met elkaar te combineren. Onze projectadviseur bespreekt graag de verschillende mogelijkheden met u.

Vervolg: Uitvoeringen en technieken

ISO Isolerend glas
Twee of meerdere glasplaten worden gescheiden door een afstandhouder en vormen op deze manier een hoogwaardig geïsoleerde ruit. De ruimte tussen de glasplaten is traditioneel opgevuld met argon of krypton. Dit telkens in functie van de gewenste isolatiewaarde en de dimensies in kwestie.

Binnen het gamma van afstandhouders heeft u ruime keuze op vlak van materiaal en hoogte. In combinatie met het type afstandhouders bieden we verschillende Weense verdelingen aan. Dit zijn schijnafstandshouders die het glas optisch indelen in verschillende compartimenten. Bovendien is het perfect mogelijk om een Iso-ruit te combineren met een gelaagde binnenruit. Zo verkrijgt uw ISO-beglazing dezelfde bijkomende eigenschappen als die binnen het Safe-gamma.

Gebogen glas Nog één van onze expertises is het buigen van glas, dat geldt zowel voor Mono, Safe als Iso. We zijn nog een van de weinige bedrijven die dit vak tot in de perfectie beheersen. Ook kleinere opdrachten, zowel qua hoeveelheid als afmetingen, voeren we graag voor u uit. Hoe gaan we te werk? Lever ons een vector georiënteerd bestandsformaat, een model van de te produceren ruit, of koord en pijl aan. Mocht dat voor u eenvoudiger zijn, dan mag u ons het raamkader aanleveren in ons atelier. Wij zullen het raamkader dan opmeten om de juiste afmetingen van het glas te bepalen.

Levering & plaatsing

Wilt u de beglazing die wij voor u maken ook zelf plaatsen? Prima, maar weet dat wij ook alles voor u uit handen kunnen nemen.

Tijdige en veilige levering
Wij leveren het geproduceerde glas op bokken, op uw werf of in uw atelier. Voor het verzenden van delicaat materiaal beschikken we over speciaal ontwikkelde kleine, houten bokken. In samenspraak leveren we uw glas in op maat gemaakte boxen of kratten voor speciale verzending. Indien gewenst, leveren we ook alle toebehoren mee, zodat u onmiddellijk kunt overgaan tot plaatsing.

Plaatsen en afkitten

Welke mastiek of hulpmiddelen heeft u nodig bij het plaatsen van het glas? Wij adviseren u met plezier over het gebruik en de verwerking van de verschillende afdichtingsmaterialen en leveren alle benodigdheden mee.

Vaak vereist een project echter meerdere materialen met een complexe chemische compatibiliteit. Ook hierover bieden we u graag het nodige advies. Uiteraard kunnen we ook de volledige plaatsing voor u in handen nemen. Zo bent u 100% zeker van een kwalitatief en oogverblindend, authentiek eindresultaat.

Ode aan het verleden

In een gebouw dat door en door geschiedenis uitademt, vormen de ramen de spiegels van het verleden. Met Vectio en Vitruvio herstellen we dat verleden in al zijn glorie over de verschillende tijdsperiodes heen.

Dankzij een 100% zelf ontwikkeld high-end proces geven we uw restauratieglas een ongeëvenaarde esthetiek en uitstraling mee. Van lichte vertekeningen en trekstrepen tot uitgesproken wemelingen, authentiek in hun tijdsgeest. Dat is typerend voor de eerste generatie industrieel getrokken glas of mondgeblazen glas.

Eindeloos authentiek met respect voor de traditie. Maar ook klaar om te verwerken volgens de vereisten van de 21e eeuw, zowel op vlak van isolatie als veiligheid. Om zo de link te maken tussen het verleden en het heden.

Authenticiteit die voldoet aan de eisen van vandaag

Vectio

Belgisch ingenieur en uitvinder Émile Fourcault ontwikkelde in 1914 het eerste vlakke vensterglas. Dat glas had een typerend uiterlijk, met trekstrepen die in de trekrichting van het glas lopen.

Authenticiteit in de hedendaagse processen
Deze techniek verdween langzamerhand naar de achtergrond. Dit zeer typerende glas is vandaag nog amper verkrijgbaar. Vandaar de noodzaak aan industriële varianten die dit assortiment aanvullen. De industriële processen benaderen het uiterlijk van het oorspronkelijk getrokken glas. Maak zeker kennis met Vectio, ons eigen ontwikkeld industrieel restauratieglas, ideaal voor vroeg- modernistische woningen, gebouwen uit het interbellum of in de art deco stijl, en met een grote bevoorradingszekerheid.

Vitruvio

De grootste sterkte van Vitruvio? Die ligt volgens ons in het respect voor wat ooit was en voor wat vandaag is. Dat biedt een aantal onmiskenbare voordelen voor u als professional.

Authenticiteit in de hedendaagse processen Vitruvio heeft het uitzicht en de levendigheid van traditioneel mondgeblazen of gegoten glas. Die authenticiteit combineert ons restauratieglas met de visuele eisen van vandaag: een zeer heldere beglazing met een lage reflectie en een optimaal doorzicht van binnen naar buiten. Vitruvio is beschikbaar in drie gradaties: met een lichte, gemiddelde en sterke vertekening voldoet dit restauratieglas aan de verschillende stijlen doorheen de tijd.

Een zoektocht naar perfectie

... die leidde tot een innovatieve ontwikkeling.

Als marktleider binnen het segment van restauratieglas heeft Sprimoglass zich met zijn uitgebreid gamma 'heritage' jarenlang toegelegd op beglazing voor historische gebouwen en monumenten.

Uit de vele gesprekken met gespecialiseerde architecten, vaklui en consultants uit de erfgoedsector bleek het bestaande aanbod aan glassoorten voor restauratiedoeleinden ver ontoereikend.

Aangezien de beoogde glassoort nog niet in de markt bestond, besloten we om zelf in te staan voor de ontwikkeling ervan. Onze specialisten bestudeerden oude glassoorten en wendden onze kennis van glasverwerkingsprocessen aan om nieuwe soorten restauratieglas te ontwerpen, die meer dan ooit aan de verwachtingen uit de sector beantwoorden. Zo zagen Vitruvio en Vectio het licht.